Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Аржентина

Аржентина - Екскурзии и Почивки

 Аржентина е страна на противоположностите: тук се намират най- високият връх в Америка и обширните равнини на Патагония и на Пампасите, тук са и атлантическите брегове, по които се събират морски лъвове, пингвини и исопински моржове, в северозападната част на страната се срещат пустини, солени езера и скални формации, а в южната- ледени маси. Тук има и множество заледени и неприветливи корабни маршрути около Огнена земя, но тук са и спускащите се водни маси на водопадите на река Рио Игуасу в субтропическата гора. Като цяло може да се каже, че Аржентина, втората по големина страна в Южна Америка, предлага на любителите на природата разнообразие, спиращо дъха.
 Провинция Буенос Айрес е интересна преди всичко за хората от столицата, които искат да избягат от летните горещини. Тук се намират морски курорти като Пинамар, Вия Хесел и Мар де ла Плата, които са средища на аржентинския летен туризъм.
 В близост до столицата се намира и примамливата за туристите силно разклонена делта на устието на река Парана, която се влива в Рио де ла Плата, със своите многобройни канали и малки водни пътища.
 В северозападната част на страната, в провинциите Салта и Хухуй, посетителите са привлечени от стари индиански селища и от църкви от епохата на колониализма, но също и от пустиноподобни плата, обградени от стигащи до 6000 м. височина върхове, от голи планински долини и от дълбоки дефилета, които на светлината на слънцето блестят във всички цветове на дъгата. Центърът тук е колониалният град Салта, който същевременно е и един от най- старите градове в страната. Оттам и от Хухуй започват планинските маршрути: от една страна, към прохода Кебрада де Умауака в Алтиплано чак до границата с Боливия, а от друга- към прохода Кебрада де Кафайте, където наред с причудливите скални форми могат да се видят и най- красивите колониални църкви в пределите на Аржентина. От Салта тръгва също и старата железопътна линия, носеща названието Трен а ла Нубес (Влак към облаците). С този влак се отива в света на планините, близо до високия над 3500 м. Сан Антонио де лос Кобрес.
 Субтропична Аржентина разкрива своята красота в североизточните провинции между реките Рио Уругвай и Рио Парана. Там в червената почва все още расте наситенозелена джунгла, там проблясват водите на обширните блатисти области на Естерос де Ибара, там сред девствената гора се намират и прекрасните руини на най- голямата и красива йезуитска мисия на територията на днешна Аржентина- Сан Игнасио Мини, признати от ЮНЕСКО за Световно културно нааследство.
 Мендоса е не само един от най- красивите и поддържани градове в Аржентина, но от този регион, от Куйо, произхождат и най- добрите вина в страната. Градът е предпочитан и като изходна точка за пътувания във високите Анди. Проходът към Чили води покрай Аконкагуа, най- високия връх в страната, чието име в превод от индиански означава Каменният пазител. Едно обиколно пътешествие би могло а продължи по- нататък към Кордоба- втория по големина град в Аржентина, който се слави със своя красив стар център с катедралата и с бароковите църкви, както и с най- стария университет в страната, основан през 1613 година. в града кипи оживен културен живот. Оттам пътуването може а продължи към провинциите Сан Хуан и Роха. Там туристите са привлечени от парка „Талампая“, който е аржентинският Гранд Каньон, и от парка „Исчугуаласто“, наречен още Лунната долина- един причудлив пейзаж от пясъчни скали. В Пампасите, средището на аржентинското селско стопанство, всъщност няма много неща за гледане. Необятна шир, говеда и овце. И чудесни естанции- огромни чифлици с великолепни земевладелски къщи, по- голямата част от които са построени през първата половина на 20 век. Много от тях са отворени за посетители, които могат да се насладят на ездаческото изкуство на гаучосите.
 Полуостров Валдес- пустиноподобен полуостров, разположен на Атлантическото крайбрежие- представлява особена туристическа дестинация. Никъде другаде не могат да бъдат наблюдавани така китове, исполински моржове и морски лъвове. През периода на аржентинската пролет там си дават среща за чифтосване различни видове китове- преди всичко косатки и южни китове от семейството на гладките китове, а по- късно през годината идват и исполинските моржове и морските лъвове.
 Само на 120 км. южно от Валдес се намира Пунта Томбо, най- голямата колония от пингвини в Южна Америка, в която живеят около 500 000 екземпляра. Най- добрата изходна точка за посещение е малкото градче Пуерто Мадрин при устието на полуострова.
 Основната атракция за много посетители е местността около Барилохе, аржентинската езерна област в Северна Патагония. Тук се намират два от най- красивите национални паркове в страната- Националният парк „Ланин“ и „Науел Уапи“. Те привличат туристите със своите синьо- зелени езера, с покритите със сняг върхове и с наситенозелените си гори.
 На територията на съседно Чили те се свързват с националните паркове там и така се образува една обширна защитена природна област, в която човек може да се разхожда дни наред. Тук са възможни и разходки с коне или с лодка. В Националния парк „Лос Гласярес“, се намират две от най- големите забележителности в страната: глетчерите на националния парк, както и причудливите върхове на масива Фиц Рой. Глетчерите Перито Морено и Упсала впечатляват всеки посетител със своите високи повече от 60 м. ледени стени, които се движат бавно напред, от време на време от тях се отчупват големи парчета и политат към езерото.

Екскурзии и почивки Аржентина

Новини