Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Бразилия

Бразилия - Екскурзии и Почивки

 След Русия, Канада, САЩ и Китай Бразилия е петата по големина страна в света. Тя заема почти половината от територията на Южна Америка и с изключение на Еквадор и Чили граничи с всички страни на континента. Името й се свързва с португалската дума „браза“, което означава „жар“.
 Бразилия  се простира от двете страни на екватора и дори преминава южния тропик, като навлиза далече в средните ширини. Огромната територия на страната във всички посоки обхваща по 4000 км. и включва няколко биома, които обаче се разграничават добре помежду си. Дължината на атлантическото крайбрежие е около 7400 км. Растителният и животинският свят са ненадминати по видово разнообразие. Има недостъпни тропически гори, които в големи части не са изследвани, поради което истинското разнообразие на видове само може да се предполага.
 Преобладаващата част от страната се намира между двата тропика. Климатът е от екваториален с равномерно разпределение на валежите до субекваториален и тропичен с добре изразени дъждовни периоди. Само в най- южните части, от другата страна на южния тропик, климатът е субторпичен. В цялата страна годишните температурни амплитуди са малки.
 В растителния свят доминира многообразие от дървесни видове, разспространени са папратите, бамбукът и лианите. В източната част на Бразилия в сухите области се срещат храстовидни формации- т.нар. каатинга, храсти и много сукуленти. В Сертау, област на североизток, характеризираща се с дълъг сух период, виреят видове, приспособени към полупустинни условия на живот, като например кактуси. Климатът предлага идеални условия за живот на много влечуги- змии, крокодили, каймани и гущери. Птичият свят е изключително пъстър. Най- яркият му представител е папагалът, въплащението на тропическа птица. Представители на бозайниците са ягуарът, пумата, оцелотът, мравоядът, торбестите животни, маймуните и ленивците.
Като туристическа  дестинация Бразилия е ненадмината в Южна Америка, по дългите си брегове тя предлага широка плажна ивица и идеални условия за водни спортове. Освен очарователните острови метрополисите също примамват много посетители.
 Повечето посетители идват между декември и февруари, през бразилското лято. Но по принцип си заслужава страната да бъде посетена през цялата година. Португалското наследство личи в архитектурата. Навсякъде празниците се отбелязват с южноамериканско въодушевление.
 Малък архипелаг с богата история е групата острови Фернандо ди Нороня, на около 400 км. от североизточния бряг на Бразилия. Едноименният вулканичен главен остров и 20-те по- малки островчета привличат любители на природата и водните спортове и търсещи спокойствие туристи. С великолепно оцветените си корали кристалната вода е рай за водолазите. Сърфистите имат идеални условия през повечето месеци на годината. В крайбрежните води, топли през цялата година, се събират много видове делфини, голям брой морски костенурки крият яйцата си в пясъка, морските птици намират подходящи условия за живот тук. Но идилията не продължава дълго. Открит през 1503 година от Америко Веспучи, архипелагът бързо става обект на британски и френски интереси поради стратегическото си положение. През 19 век островите се използват за затвор, по време на военната диктатура за заточение на противниците на режима, а през Втората световна война съюзниците имат тук база на въздушните сили. По бившите стартови и приземни писти днес се движат самолети, които улесняват достъпа на посетителите до това малко усамотено местенце в Атлантическия океан.
 На северния бряг се намира едно бижу за любителите на слънцето. Плажът Жерикоакоара се смята за един от десетте най- красиви в света. Златен пясък, докадето стига погледът, е характерен за този бряг, който все още е съвсем нов за туристите поради отдалечеността си. До него най- удобно се стига с джип или в рамките на ездачна обиколка. Забележителни са обграждащите плажа дюни, които достигат до 30 м. височина. Незабравимо изживяване е разходката по плажа при пълнолуние.

Екскурзии и почивки Бразилия

Новини