Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Виетнам

Виетнам - Екскурзии и Почивки

 Република Виетнам е аграрна страна с разнообразни природни дадености, намираща се в източната част на полуостров Индокитай. Обликът на днешен Виетнам е резултат от преплитането на виетнамска и китайска култура, френско колониално наследство и комунистическо влияние. Постепенно зарастват раните от войната, така че след отварянето на страната навън Виетнам е на път да се превърне в модерна държава.
 Виетнам може да предложи по нещо за всеки вкус: големите градове привличат посетители със съчетанието на ново и старо. За разлика от някои други части на страната, където времето като че ли е спряло, тук напредъкът не може да остане незабелязан. Повечето туристи остават очаровани от красотата на природата и от приветливото отношение на местните хора.
 Със сигурност една от кулминациите за гостите на Виетнам е посещението на императорския дворец в Хуе (обявен през 1993 година от ЮНЕСКО за световно културно наследство)- културния и религиозен център на страната. Хуе е била столица на последната виетнамска императорска династия, а днес се е превърнал в туристически център заради интересните му исторически забележителности. Тук може да се види прочутата пагода „Туен Му”- символ на града, и руините на цитаделата, в която се е намирал Забраненият пурпурен град- частна резиденция на императора. До разкошните императорски гробници на династията Нгуен може да се стигне с корабче по река Ароматна.
 Друга интересна туристическа цел е най- южната част на страната. Тук река Меконг е образувала огромна делта, която с течение на времето напредва все повече към морето. Предпочитан начин за опознаване на тази местност е пътуване с лодка по делтата на Меконг. По този маршрут човек може да посети рибарници, овощни плантации, да опита вкусни плодове и да се възхищава на пъстрите плаващи пазари.
 Тези, които предпочитат уединението и спокойствието пред оживлението, могат да посетят някой от националните паркове на Виетнам. Трябва да се има предвид обаче, че националните паркове, намиращи се в централните планински части, не са леснодостъпни. За сметка на това те са жизнено пространство за някои редки екзотични видове и разкриват интересни природни гледки (например тропически гори и впечатляващи водопади). Подходяща изходна точка за преходи във високопланинската област е град Да Лат, известен не само със забележителностите си, но и с кафенетата, в които се сервират най- вкусните десерти в страната- наследство от френската колониална епоха. Високопланинският град с целогодишно пролетни температури за французите винаги е бил любимо място за разхлаждане през горещите лета. Тук се намира и лятната резиденция на последния император от династията Нгуен Бао Дай.
 Околностите примамват посетителите към излети извън града с езера, водопади, вечнозелени гори и градини. Онези, които искат да добият представа за военните действия в джунглите по време на Виетнамската война, трябва да посетят тунелите на Ку Чи, намиращи се на северозапад от Хошимин.
 Една от най- красивите природни забележителности на Виетнам е заливът Ха Лонг на голфа Тонкин. 3000- те причудливи скалисти острова, стръмно издигащи се над бистрата вода, представляват неповторима гледка. Вятърът и вълните са оформили безброй пещери, някои от които крият във вътрешността си потопени в невероятна светлина сталактити и сталагмити. Тази приказна местност от варовикови скали е свързана с много митове и едновременно с това е особено важна за историята на страната- тук е мястото, където са били изтласквани монголските и китайските окупатори. Тази уникална за целия свят крайбрежна местност е обявена през 1994 година от ЮНЕСКО за световно природно наследство.
 Виетнам омайва посетителите си с безброй аромати, звуци и цветове, които правят пътуването през страната незабравимо. Със сигурност удоволствие за кулинарите са многообразните ястия, които предлага виетнамската кухня. Човек може да получи вкусни ястия на ниски цени от кулинарните щандове по улиците, по пъстрите пазари или в ресторантите. Основната храна във Виетнам е оризът, който обикновено се сервира с месо, риба или зеленчуци. Зелените зеленчуци обаче също не липсват в менюто- те придават на ястията характерен свеж вкус и неповторим аромат. Причината за характерния вкус на виетнамската кухня е нуок- мам- ферментирал рибен сос, обогатен с виетнамски подправки. Pho, типично ястие с риба и фиде, което се продава на почти всеки ъгъл, е предпочитана храна и за закуска. Други характерни ястия са Cha Tom (омлет със свинско место и скариди) и Phong Tom (големи хапки от скариди). Вегетарианската кухня също е типична за кулинарните традиции на Виетнам. При пълнолуние или малко преди новолуние много виетнамски будисти постят, а по пазарите и на уличните щандове за готвена храна се продават вегетариански супи и зеленчукови ястия.

Екскурзии и почивки Виетнам

Новини