Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Индия

Индия - Екскурзии и Почивки

 Плодородните равнини на Северна Индия са ограничени на север от величествените Хималаи, а на запад- от пустинята Тар. По протежение на южните крайбрежия пък се простират Гхатите- планински вериги западно и източно от Деканското плато. Удобните пристанища обаче са по- скоро рядкост по дългото около 7500 км. крайбрежие. Въпреки това винаги е имало заселници, стремящи се към Индия, тъй като славата й като страна на природни богатства и големи съкровища е успяла да се съхрани дори във времена на неволи.
  Броят на чуждестранните гости на страната достига годишно около 3 милиона. Летищата и въздушните линии, пътищата и туристическите бюра са значително подобрени. Експресните влакове все повече залагат на скоростта, а неотдавна са открити и първите магистрали с четири платна. Многобройни са частните предприемачи, които се грижат за доброто обслужване на гостите и за туристическата инфраструктура. Новите хотели, наследство от някогашните махараджи и раджпути превръщат пребиваването и почивката в Индия в истинско удоволствие. Преди всичко обаче трябва да се спомене фактът, че гостоприемството в страната е не само формула на учтивост, а също и истинско внимание към гостите
 Керала е пример за превръщането на един щат в истински туристически район с модерен вид. Само допреди няколко години абсолютно незначим от туристическа гледна точка, намиращият се в Южна Индия щат е разработен благодарение на туризма с лодки къщи. Преустроените комфортно някогашни товарни лодки, т.нар. кетуваламс, днес отвеждат своите пътници в тропическия лабиринт от блата, една мрежа от почти хиляда километра плавателни течения на реки и канали в тила на белите морски плажове. 
 Към дългото около 7500 км. крайбрежие привличат най- прекрасните плажни ивици на света, като например тези в Ориса, Керала и Гоа, на които всъщност не може да се види нито един хотел. Както и сега, така и за в бъдеще няма да се позволи строителството на многоетажни сгради. Подслонените под кокосовите палми курорти в повечето случаи са изградени по един почти образцов начин и често показват типичната регионална архитектура.
 За Индия са характерни изгорелите от слънцето кафяви планински пейзажи, а с пустинята Тар тя разполага и с една суха област, чиято територия  е почти колкото половин Германия. От друга страна обаче, гледана откъм оризовите й полета и джунглите, тя може да бъде и една много зелена страна. Великолепно, но също така и застрашено от изчезване е богатството на индийския животински свят. От създаването си специалните резервати "Проект тигър" и "Проект слон" служат за закрилата на естествените флора и фауна в страната. В над 250- те резервати за диви животни и в около над трите дузини национални паркове любителите на природата могат да се насладят на неподправения животински и растителен свят и да отнесат със себе си множество снимки- например на тигри от парка "Рантхамбор", южно от Делхи, или пък от гората Сандарбан в Бенгалския залив, на слонове от парка "Перияр" в Керала и на индийски носорози от парка "Казиранга" в Асам. Тези, които не са привърженици на фотосафаритата пък, могат да се отправят на трекинг в Хималаите, да предприемат сафари с камили към Раджастхан или да се отдадат на леководолазни спортове в кораловите езера на Лакадивските острови.
 Поразяващи са неизброимите културни паметници на Индия. Страната може да се похвали с неимоверно голямо разнообразие- от скалните рисунки в Централна и Южна Индия през културата харапа от 3 век пр. Хр., та чак до архитектурата на независима Индия през втората половина на 20 век. Обликът на субконтинента се формира обаче от голямото изкуство на преклонение пред боговете- пещерните будиски храмове с невероятните стенописи в тях, монументалните индуистки светилища в Конарак и Кхаджухаро, Мадурай и Махабалипурам, проблявсащия в бяло хълм на храма на джайнистите в Палитана и приказните мюслмански джамии и надгробни постройки, сред които се откроява най- вече Тадж Махал в Агра. Към цялото това богатство на архитектурата и изкуството се прибавя и изобилието от внушителни укрепления и дворци, от градска правителствена архитектура и от живописни села, в които жените рисуват с оризова пудра и сигурна ръка своите орнаментни картини (ранголи) по стените и на глинестия под пред вратата. В списъка на ЮНЕСКО са включени над 20 обекта в Индия. 
 Преди всичко обаче Индия е "страна на цветовете", един неизчерпаем рай за хората, които усещат нещата чрез зрението си, и особено за фотографите. Наслада за очите предлагат и разнообразните художествени занаяти: от коприната и броката на тъкачите до произведенията от сандалово дърво на дърворезбарите, от изработените изкусно камъни и бижута до изделията на майсторите, изработващи килими, от грънчарите, производителите на хартия, обработващите метали до художниците на миниатюри.

Екскурзии и почивки Индия

Новини