Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Индонезия

Индонезия - Екскурзии и Почивки

 Индонезия винаги е била една от най- красивите и изпълнени с тайнственост ваканционни цели в света. Почти всеки може да си позволи да дойде тук на свои разноски, независимо от това, дали се интересува от културноисторическото минало на страната, дали е просто авантюрист, любител на леководолазните спортове, алпинист, или пък просто идва да се попече на брега на морето.
 Тропическият климат, естествената красота на повечето острови и преди всичко на остров Бали, както и дружелюбните индонезийци са превърнали архипелага в атрактивна цел за международния туризъм от 70- те години на миналия век насам.
 Около 10 % от територия на Индонезия са обявени за защитени природни области. Островната република започва основаването на национални паркове едва през 80- те години на миналия век. Страната разполага с над 32 природни парка, които могат да бъдат посещавани единствено със специално разрешение от държавното учреждение за опазване на природата. Както в столицата Джакарта, така и в останалите метрополиси местните турстически бюра са се специализирали именно в излети до защитени местности. На почти всеки по- голям остров има поне по един национален парк. Най- големите се намират в Папуа. С площ от над 25 000 кв.км. националният парк „Гунунг Лоренц“ е най- големият в Югоизточна Азия. Известен е също така и националният парк на остров Комод. Той се слави преди всичко с прочутите си варани. Националният парк „Уджунг Кулон“, намиращ се в западния край на остров Ява, обхваща също и останките на вулкана Кракатау. Тук живеят между другото и яванските носорози, вид, наборяващ вече едва 60 екземпляра. Някои национални паркове могат да се похвалят с един очарователен подводен свят, оценен отдавна от любителите на леководолазните спортове. Други също представляват атракция за туристите, тъй като на тяхна територия се намират рехабилитационни центрове за орангутани. Сред тях са „Камп Леакей“ в националния парк „Танджунг Путинг“ в южната част на остров Калимантан или пък „Букит Лаванг“ в националния парк „Гунунг Леузер“, намиращ се в северната част на остров Суматра. Сътрудниците в тези центрове правят опити да приспособят към природния начин на живот израстнали в плен животни.
 Индонезия може да предложи много на интересуващите се от култура, още повече че островната република може да се похвали и с едно хилядолетно културно наследство. Так например туристите на остров Ява не могат да не посетят храмовите съоръжения Боробудур и Прамбанан. В Джогджакарта има множество старинни храмове и дворци. Султанският дворец (кратон) е типичен образец на класическата яванска дворцова архитектура. Днес тук се поставят танцови представления. Като цяло Джогджакарта е известна с танците и с постановките на ваянг (театър на сенките). Но също и на остров Бали, „божествения остров“, като атракция за туристите могат да се видят много танцови представления. Почти всеки храм има свой специален празник (одалан). На остров Бали има множество морски и планински храмове. Един от тях е намиращият се само на няколко километра западно от Денпасар „Танах Лот“. Храмът е разположен много живописно на един малък скалист остров. На височина от 950 м., на ръба на вулкана Агунг се намира „Пура Бесаких“. Това светилище е смятано от балийците за „майка на всички храмове“.
 В по- голямата част от туристическите проспекти бреговете на остров Бали са възхвалявани като най- красивите в Индонезийския архипелаг. Това отчасти отговаря на действителността, но трябва дас е вземе под внимание, че те отдавна са окупирани от масовия туризъм. Пясъчните брегове на намиращите се в съседство балийски курорти Кута и Легиан са типичен пример за това. Същото може да се каже и за крайбрежната ивица на някогашните рибарски селца Джимбаран, Семиняк и Санур. Много по- малко претъпкани с туристи все още са пясъчните брегове на обградените с палми заливи в западната част на остров Ломбок. Известен също и като „пиперения остров“, Ломбок дълго време остава в сянката на съседния си и мног по- известен остров Бали и е открит за туризма едва от няколко години. 

Екскурзии и почивки Индонезия

Новини