Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Иран

Иран - Екскурзии и Почивки

 Най- важните забележителности на Иран са разположени по ос, преминаваща от север на юг- Техеран, Кум, Исфахан, Персеполис и Шираз. В региона на Азербайджан посетители привлича езерото Урмия, както и пъстрите тълпи от азери, арменци, кюрди, перси и турци в някогашната столица Тебриз. В свещените градове Мешхед и Кум е забранен достъпът на нешиити до светите места.
 Около 100 км. южно от Кум се намират прочутите розови градини на Камсар. Малкото селце насред пустинята е известно в цяла Персия със своите розови градини. Историците са на мнение, че културата на отглеждане на рози се е зародила в Персия. Сигурно е, че до 17 век страната е била център на преработката на рози. От около 200 кг. розови цветове се добиват около 80 л. розова вода и една един напръстник от ценното розово масло, което се използва като ароматна съставка на много скъпи парфюми. Иранците и днес използват розовата вода като съставка на освежителни напитки, ястия и десерти.
 Шираз, който наред с Исфахан е един от най- красивите градове в Иран, се намира в оазис в платото на надморска височина 1600 м. Поетът Саади възхвалява родния си град с думите: „Гостът забравя родината си, щом посети Шираз през май”. Очарованието на града, в който днес живеят над 1 млн. души, се дължи не само на историческите сгради, но и на старите градини, някои от които са на повече от 700 години. Преди градът е бил известен с винарството, което след ислямската революция е вече част от миналото. Най- значимата джамия в Шираз е „Шах Шераг”, която е построена за умрелия като мъченик емир Ахмад ибн Муса. Крушообразният купол е забележителен със своето пъстро, блестящо фаянсово покритие и по архитектурния си стил напомня за мавзолеите в Самарканд и Бухара. Други забележителности са Университетът на Шираз, крепостта от 17 век, джамията „Вакил” и градският пазар- най- големият в Иран.
 Древният персийски владетел Дарий I от династията на Ахеменидите основава град на персийската империя. Шах Мохамед Реза Пахлави продължава тази традиция, като през 1971 година отбелязва с голямо празненство навършването на 2500 години от основаването на персийската монархия. Радикални ислямисти са правили опити да изравнят със земята руините на Персеполис- свидетелство за езическата предислямска епоха. За щастие населението успява да ги спре- останките са едни от най- впечатляващите в световен план. Археологическите находки през 1979 година са обявени от ЮНЕСКО за защитен обект. Всички сгради са с правоъгълна форма и са свързани с площади и поредица от порти. 
 Най- големият дворец в Персеполис е залата на стоте стълба с размер 70 на 70 м., която е била използвана за тронна и празнична зала. В реставрирания харем на Ксеркс е поместен музей. Въпреки разрушенията, нанесени от войските на Александър Велики, и сега може да се добие престава за някогашната големина и величие на Персеполис. Градът е разкрит след 1931 година в резултат на разкопките на Института по ориенталистика в Чикаго. В сравнение с гръцката архитектура прави впечатление, че тук не е имало пластики, свободно поставени в пространството, а пластични релефи са били използвани за декорация.
 През 11 век селджуките осъзнават климатичните и стратегическите предимства на Исфахан, разположен сред зелен и плодороден оазис в средата на Иранското плато, който още през 9 век е център на търговията с коприна и памук. Те го превръщат в своя столица. По времето на Сафавидите през 16 век Исфахан е голям център на културата и търговията.
 
 Шах Абас Велики, през чието управление са построени най- големите сгради на ислямският свят и са създадени редица великолепни паркове, допринася много за архитектурното богатство на града. Шахът е приемал творци, занаятчии и строители от целия Ориент и така градът се превръща в признат по целия свят център на изкуството, културата и търговията.
 Сред най- важните забележителности на Исфахан се нареждат големият площад „Имам Хомейни”, Петъчната джамия, джамиите „Масджид Имам” и „Шейх Лотфала”, както и много от медресетата, мавзолеите, дворците, парковете и мостовете на града. Кайсарие базар и старият град са значими центрове на традиционните персийски занаяти като коване на месинг и тъкане на брокат. 

Екскурзии и почивки Иран

Новини