Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Италия

Италия - Екскурзии и Почивки

Италия е страната на разнообразието и контрастите. В градовете кипи бурен живот, докато в отдалечените планински места и в някои рибарски селища времето изглежда така, сякаш е спряло. Почти навсякъде обаче посетителите се сблъскват с впечатляващите свидетелства на една велика история, която води началото си от времето на римляните, гърците и етруските. Природата също предлага впечатляващи гледки- дивите непокътнати местенца в Абруцките Апенини и в Алпите, а в южната част на страната са вулканите, горещите извори и причудливите пещери, както и приказно красивото крайбрежие.
 От незапомнени времена Италия е най- предпочитаната ваканционна страна в Европа. Богатото културно наследство от Античността, но също така и високо ценената градска култура, карат голяма част от хората на изкуството от северните страни още от времето на Ренесанса да се устремят към Италия. Те искат да се запознаят с неповторимите произведения на изкуството и да се поучат от италианските майстори. Основните им цели са Тоскана с нейните богати на изкуство градове, но също така и Венеция и Централна Италия чак до Неапол, но преди всичко те се отправят към Рим. През 18 и 19 век Италия също привлича много хора на изкуството- повечето от тях са германци или англичани, а впоследствие и американци. Причината за голямата посещаемост на юг, освен в търсенето на художествена наслада, може да бъде открита и във въодушевлението от причудливите пейзажи и южняшкия начин на живот.
 С развитието на модерните транспортни средства и построяването на проходите през Алпите пътуването през втората половина на 19 век става значително по- лесно. Като следване на модерните тенденции се възприема летуването на Адриатическо море и на Ривиерата. Римини, Бибионе, Католика, Джесоло и Градо са едни от най- известните бързо разрастващи се морски курорти.
 Нестихваща е притегателната сила, която упражняват градове като Пиза, Флоренция, Сиена и преди всичко Венеция. „Вечният град“ не се посещава само заради културните съкровища от римско време и от Ренесанса. За католиците от цял свят градът е и духовно средище, а посещението на Ватикана е тяхно абсолютно задължение.
 Една особена атракция за посетителите на Италия са редовните летни фестивали. На първо място сред тях трябва да се спомене фестивалът на Верона. Римският амфитеатър образува впечатляващи кулиси за много посещаваните оперни представления.
 Но и в много други италиански градове се организират различни видове фестивали. „Музикалните седмици“ на Стреза на Лаго Маджоре се състоят на Изола Бела и Изола Мадре. В Сполето от средата на юни до средата на юли може да се видят международните музикален, танцов и театрален фестивал. В международна слава могат да се похвалят и много фестивали в Сицилия. В гръцкия театър на Таормина се предлагат оперни, театрални и филмови мероприятия.
 Особена прелест предлагат античните кулиси и в Сегеста и Сиракуза, където всяка година редуващо се от май до юни се организира цикъл от театрални постановки. В голяма част от градовете всяка година се провеждат празници на исторически фон. Най- известни сред тях са състезанията с коне в Сиена и Равена, както и регатите във Венеция и Пиза. Повечето фестивали наистина са ориентирани към класическите изкуства, но почитателите на джаза и модерната музика също намират възможност за музикална наслада. Джаз фестивалът, организиран в Сан Вито, в Сицилия, е добре познат. Добра слава има също и фестивалът в Торино за джаз, етнорок и авангардна музика.
 Неповторима атракция е международният филмов фестивал във Венеция. Фестивалът е създаден през 1932 година в рамките на биеналето на изкуствата, което от 1895 година се провежда на всеки две години.

Екскурзии и почивки Италия

Новини