Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Кипър

Кипър - Екскурзии и Почивки

 Кипър е неповторима страна! Къде другаде човек може да се наслаждава на жаркото слънце в продължение на 300 дни в годината! Емоциите, които поражда съзерцанието на тази неповторима флора и фауна, могат да бъдат сравнени с тези, които се пробуждат при допира с близо девет хиляди годишната култура.
 При едно пътуване из Кипър човек непременно трябва да посети местата, свързани с раждането на Афродита. На южното крайбрежие, западно от Лимасол, се намира Петра ту Ромиу, най- известната скала в Кипър. Всъщност, това е т.нар. „Скала на Афродита”. Тук според легендата се появява на бял свят Афродита. На голяма популярност се радват и банята на Афродита, която се намира при Полис в района на северното крайбрежие, а също така и столицата Никозия с Кипърския музей и Музея на иконите в двореца на архиепископа.
 Особена кулминация при пътуване из Кипър представлява разглеждането на подовите мозайки от епохата на късната античност в Курион и Пафос, както и посещението на византийските църкви в планината Тродос с техните искрящи цветове и свещени картини. Много от тези паметници днес се числят към Световното културно наследство на ЮНЕСКО. По- голямата част от светските подови мозайки с фигурални мотиви произхождат от периода между 3 и 5 век. Запазените мозайки някога са украсявали богати частни домове.
 От късноантичния раннохристиянски период трябва да се споменат мозайките по абсидата на църквата „Панагия Канакария” от средата на 6 век, намираща се на полуостров Карпасия. В цялото си великолепие е запазена и мозайката на абсидата в Кити от първата половина на 7 век.

Екскурзии и почивки Кипър

Новини