Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Китай

Китай - Екскурзии и Почивки

 Туристическото очарование на Китай е във великолепната природа и уникалните културни забележителности. Множество паметници на културата и природата са в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.
 Повечето туристически цели в Китай днес са отворени за посещение, т.е. могат да се посещават от отделни туристи или групи. Изключение прави само Тибет, където пътуванията се организират само от туристически бюра.
 Тропическият остров Хайнан в Южнокитайско море преди е било място за заточение на изпаднали в немилост държавни служители, а днес е главният център на морския туризъм в Китай. Плажовете, обградени с палми, каучуковите плантации и ананасовите дървета са дали на острова названието „Хаваите на Изтока“. Коренното население на Хайнан е народът ли, който до голяма степен е съхранил традициите си във вътрешността на острова. Навътре има също и защитени остатъци от тропическа гора. Обграденият от тропически гори Вуцзи Шан („Връх на петте пръста“) със своите пет върха е най- голямото възвишение на Хайнан.
 Лоян, разположен в плодородните льосови области на средното течение на Хуанхъ, по време на източната династия Чжоу и на източната династия Хан е бил столица на Китай. В непосредствена близост до града се намират скалистите пещери на Лонмън („драконова врата“). Изграждането на над 2300 пещери, които са издълбани в дълга 1000 м. скалиста стена, започва през 494 година по време на северната династия Вей. Пещерите крият будистки статуи и скулптури, най- голямата от които е висока 17 м.; повечето обаче са много малки. Около 90% от фигурите са разрушени. Те стават жертва на преследванията срещу будисти през 9 век, както и на страстта на западните любители на изкуството през 19 и 20 век.
 „Реката се вие като зелен колан от коприна. Върховете наподобяват фиби от син нефрит“- така поетът Хан Ю възпява природата със стръмните карстови конуси в автономната област Гуанси в южната част на Китай. Този идеал на китайската природа художниците винаги са съхранявали върху платната си. Той привлича туристи от близо и далеч към Гуилин на Ли Джан- на 360 км. северозападно от Гуанджоу. Всеки ден хиляди туристи пътуват с лодки около 80 км. по реката между карстовите кули, покрай огромни бамбукови гори, пещери, живописни рибарски селца и идилични дворове. От около 300 млн. години тук се наслагват огромни слоеве варовик. В тропичния и субтропичния климат с много валежи скалите са били изложени на химическо разрушаване. Така са се оформили уникалните конуси и кули, събрани в причудлив скалист релеф.
 Течението на река Яндзъ на няколко места предлага очарователни гледки. Дефилето „Скокът на тигъра“ в горната част на реката е врязано в планината на 16 км. дължина и между 2500 и 3000 м. дълбочина. Там,където ширината е само 30м., водите бушуват стремглаво надолу по течението. По средното течение в продължение на 240 км. се намират известните по цял свят Три клисури (Санся): Кутан, Ву и Сялин. Те се славят с красотата си, но за моряците са били винаги опасни.
 Към свещените върхове спадат Емей Шан в Съчуан, югозападно от Ченду, и Тай Шан в източнокитайската провинция Шандун. Двата върха са достъпни за поклонници и туристи чрез хиляди стъпала. Даоински и будистки храмове, търговски будки и информационни щандове обграждат стъпалата до върха. Западното езеро в близост до Ханджоу винаги е било възпявано от поети. Манастири, пагоди, градини, павилиони и храмове са известни с богатото си минало.

Екскурзии и почивки Китай

Новини