Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Мадагаскар

Мадагаскар - Екскурзии и Почивки

 Мадагаскар е четвъртият по големина остров на Земята след Гренландия, Нова Гвинея и Борнео. Между западните и източните райони на островната държава се наблюдават природни и етнически различия. Западът е по- силно повлиян от Африка, докато на изток доминират азиатските елементи. Традициите играят важна роля в ежедневието. Вярванията и суеверията, табутата и култът към предците не са „декоративни“ елементи на фолклора, а важни стълбове на обществения живот.
 Мадагаскар се намира в Индийския океан, като по- голямата му част е разположена в тропиците. Само най- южните части на острова се намират в субтропиците. Мозамбикският пролив отделя острова от африканския континент, като най- малкото разстояните до африканската суша е 450 км.
 След отделянето на острова от африканския континент животинският свят започва да се развива самостоятелно. Много видове се срещат единствено тук. Уникален животински вид представляват лемурите. Те запълват еволюционната ниша, която на континента се заема от маймуните. Лемурите могат да се запазят само на Мадагаскар. Те живеят по дърветата и са активни предимно през нощта. Популацията от лемури е силно застрашена поради напредващото изсичане на горите. Освен тях има и други разпространени бозайници от семейство виверови, прилепи и миниатюрни мадагаскарски таралежи. Високите около 3 м. нелетящи мадагаскарски щрауси в миналото са били основна храна на първите заселници. Днес този вид е вече изчезнал.
 Ако има страна, за която в най- пълна сила важи определението „мултикултурен“, то това е Мадагаскар. Съчетаването на влияния от Африка, Югоизточна Азия, Полинезия и Европа е породило типичната мадагаскарска култура. Всички цветове на кожата, различни музикални стилове, най- разнообразни ритуали и кулинарни специалитети от цял свят са неразделна част от ежедневието тук.
 Фолклорът заема важно място в културния живот на острова. Уличен театър- в повечето случаи импровизиран, има на площада или по улиците на всеки по- голям град. Понякога играта се съпровожда от музика, танци и акробатични изпълнения. Постановките често имат морално или религиозно послание. Централна роля играят т.нар. Fadys (религиозни табута). Свободата на личността се ограничава от многобройни Fadys, свързани със страх от Tsiny (наказание). Този начин за регламентиране на ежедневието определя например в кое езеро човек може да се къпе и в кое- не. Коя кола в никакъв случай не трябва да бъде използвана. Различните за всяко село Fadys регулират съвместния живот по- силно от законите, приемани от парламента в столицата. Несъобразяването с някое Fadyне се толерира, дори нарушението да е направено от чужденец. Всеки турист, който реши да се разсъблече на някое по- отдалечено място, трявба предварително да се информира дали с това не нарушава някое Fady.
Въпреки очарованието на този райски остров в Индийския океан той е останал незасегнат от основния туристически поток. Приветливостта и гостоприемството на местните хора компенсират недобре развитата инфраструктура.
 Съкровищата на природата могат да бъдат разкрити най- добре в защитените зони на Мадагаскар. Една от най- впечатляващите сред тях е националният парк „Исало“ в южната част на страната. Отправна точка на много пешеходни маршрути е малкото селище Ранохира. Диви, насечени планински пейзажи с пещери, дълбоки клисури, каньони и прелестен животински свят определят облика на местността с площ около 80 000 хектара, обитавана от 80 вида птици, 30 вида влечуги и 15 вида земноводни. Вятърът и времето са изваяли причудливи форми от скалните образувания. Идеално място за наблюдаване на животни е Маймунското дефиле, където живеят седем вида лемури.
 Много прекрасни кътчета на Мадагаскар могат да бъдат достигнати след доста усилия. Да пътуваш из страната, означава да се впуснеш в изтощително начинание. Ако нуждата от истинска почивка започне да напомня за себе си, Нуси Бе е много подходящо място. Зеленият остров в близост до северозападното крайбрежие е най- добре разработеният туристически регион на страната. Прозвището Остров на ароматите Нуси Бе дължи на дървото иланг- иланг и на плантациите от ванилия и черен пипер. Тези подправки и още безброй стоки се продават на пазара в Андоани- основното населено място на острова.
 Стува си човек да направи малко „бягство“ и да посети водопада Андроадроатра, намиращ се на този гъсто обрасал остров. Тук водата се спуска от около 50 м. височина в малко езеро. Програмата на посетителите включва и пътуване до седемте тъмносини кратерни езера. За местните жители те са свещени и са родина на прадедите.
 Източното крайбрежие на разположения успоредно остров Нуси Бораха (Сент Мари) е истински тропически рай- сияещ във всички цветове на дъгата корали привличат леко- и тежководолази. Белите плажове, обградени от палми, са почти безлюдни. Оживяват се само в периода между юни и септември- тогава всички лодки влизат в употреба, за да могат посетителите, решили да наблюдават китове в открито море,  да се доближи максимално близо до гигантските животни.
 Антананариво, наричан от мадагаскарците просто Тана, коренно се различава от този тропически рай. Единственият милионен град на острова най- често е и първият град, който туристите виждат при посещението си в страната. В квартала Анатирова в горната част на града се намира построеният рез 17 век кралски дворец. Изисканите вили и поддържаните градини са неизменна част от облика на представителния комплекс. Редица сгради напомнят и днес за времето на френското колониално господство. Тук има бижутерийни магазини и дизайнерски бутици. На пазара за художествени предмети могат да се видят произведения от фино дърво, от рога от зебра, от бамбукови пръчки и скъпоценни камъни. Посетителите могат да се запознаят с ендемичната флора и фауна на Мадагаскар и в столицата. В Тсимбазаза- зоологическа и ботаническа градина в едно, може да се види богато разнообразие от представители на животинския и растителния свят.

Екскурзии и почивки Мадагаскар

Новини