Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Малайзия

Малайзия - Екскурзии и Почивки

Малайзия е на път да се превърне в една от най- атрактивните туристически дестинации в Югоизточна Азия. Преобладаващата част от посетителите на страната обаче идват тук не заради археологическите забележителности, които не са особено много, сравнени с мащабите на страната. Повечето туристи искат точно обратното- да се потопят в естествената тропическа природа на многобройните национални паркове или пък да опознаят културното  многообразие на Малайзия.
 Живописни колкониални градове, естествени тропически джунгли и ширнали се на дължина пясъчни брегове очакват своите посетители в Малайзия.
 Що се отнася до пейзажите, Малайзия е многолика страна. На западния бряг на полуостров Малака или близо до него са най- големите градове в страната- столицата Куала Лумпур, минният и търговски град Ипох, както и най- големият пристанищен град на Малайзия- Келанг. Източното крайбрежие на полуострова е много по- спокойно. Там туристите са привлечени от дългите цели километри пясъчни брегове, както и от многобройните хотели и развлекателни комплекси, издигнати през последните години. Обширни части от вътрешността на страната представляват все още непроучени планински местности. Там, далеч от градовете, посетителите могат да се насладят на непокътнатата природа в някой от многото национални паркове. По високите места във вътрешността на страната още от периода на британския колониализъм се отглежда чай, което придава един неповторим облик на пейзажа. Освен това температурите и влажността на въздуха са много по- поносими, отколкото в крайбрежните низини. Източна Малайзия, с изключение на някои части от крайбрежието, се отличава с труднодостъпните си планински местности. В околностите на националните паркове са изградени разнообразни съоръжения за туристите. Като цяло Източна Малайзия е предпочитана от туристите преди всичко поради това, че тук все още може да се почувства естествеността на природата и хората. На намиращите се пред Източна Малайзия осторви пък има превъзходни условия за любителите на леководолазните спортове и за гмуркачите, които могат да се любуват на очарователния тропически подводен свят.
 Голяма част от посетителите на Малайзия искат да оставят зад гърба си забързаните градове, шума от движението и непрекъснато звънящите мобилни телефони и да успеят да се полюбуват на естествения свят на тропиците. А това може да се случи най- добре в националните паркове на страната, каквито има по повече от дузина и в Западна, и в Източна Малайзия. Най- големият, стар и известен национален парк в Западна Малайзия е „Таман Негара“. Той обхваща най- древната и богата на видове тропическа гора в света, чиято възраст възлиза на 130 млн. години. Територията на парка се формира от около 4000 кв.км. гористи хълмове и планински възвишения на преминаващата през вътрешността на страната планинска верига Титивангса. Достъпът до националния парк е строго охраняван, но туристическата инфраструктура е превъзходна. Човек може да опознае „Таман Негара“ по различни начини: независимо дали е на лодка, или пък пеша, пред посетителя се откриват безброй незабравими мигове при срещата му с буйната растителност и богатия на видове животински свят. Друга възможност да се опознае паркът са висящите мостове, опънати на височина 30м. между огромните дървета, които позволява да се надзърне в по- високите етажи на тропическата гора. Най- значимият национален парк на Източна Малайзия е „Кинабалу“. Поради извисяващия се в средата на парка връх Кинабалу (най- високият в страната) това е и най- посещаваният национален парк на остров Борнео. Територията му обхваща четири природни зони с различни височини и неповторимо многообразие на флората и фауната.

Екскурзии и почивки Малайзия

Новини