Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Малдиви

Малдиви - Екскурзии и Почивки

 „В този свят човекът е само гост и той  трябва да се държи именно като такъв“, съветва Жак Кусто, известният морски изследовател и еколог. Наброяващите според някои изчисления около 1100, а според други- около 2000 коралови острова на Малдивите са разположени в Индийския океан на около 500 до 1000 км. разстояние югозападно от нос Коморин, най- южната точка на полуостров Индостан. Само 220 от тези острови обаче са обитаеми.
 Благодарение на многобройните мънички мешести животни- коралите, които имат варовит скелет, са се появили огромните коралови рифове, които формират Малдивския архипелаг. Кораловите рифове се намират върху една подводна планинска верига- Малдивския хребет. Никой от Малдивските острови не се извисява на повече от 3 м. над морското равнище, а намиращите се пред тях обграждащи рифове ги предпазват от силните морски вълнения по време на югозападния мусон. Екваториалният мусонен климат осигурява през цялата година средни дневни температури в диапазона между 27 и 29°C, а в периода между май и октомври- често и силни валежи от дъжд предимно в северната част на страната. Гъстите горички с кокосови палми, бенгалските фикуси с техните въздушни корени, а така също мангото, папаята, бамбукът и мангровата растителност формират тропическия растителен свят на Малдивските острови.
 Още преди 100 години на атолите са живели около 30 000 души. Оттогава населението се е увеличило десетократно. Обитателите на Малдивите са предимно с арабски и сингхалски произход, значителен е също така и делът на хората с малайски произход, а броят на потомците на някогашните африкански роби е сравнително малък. При среден годишен прираст от почти 3% може да се каже, че населението на Малдивите като цяло е изключително младо: около 40% от жителите на страната все още не са навършили 15- годишна възраст. Със своите 1101 души/кв.м. Малдивите са една от най- гъсто населените страни в световен мащаб. Жителите на Малдивите са предимно мюсюлмани. Сунитският ислям е и държавна религия на страната. Много от хората тук обаче вярват също и в невидимите духове (джинове), които в зависимост от случая могат да бъдат отзивчиви или пък опасни. Делът на неграмотните е сравнително нисък- 3%. В областта на здравеопазването страната също бележи значителен напредък- около 10% от държавния бюджет се използват за финансирането на тази сфера.
 Преди епохата на далечните дестинации в туризма Малдивите дълго време са били пренебрегвани от туроператорите, а за ранната им история се знае много малко. Предполага се, че заселниците, които са дошли тук от Индия през 5 век пр. Хр., са се натъкнали на коренни жители. Археологическите находки свидетелстват за индуистки и будистки влияния. В периода на Римската империя Малдивите са били използвани като междинна спирка в морската търговия между Червено море, Южна Индия и Китай. Именно тогава се засилва и миграцията на изповядващи будизма сингхали, идващи от територията на остров Шри Ланка.
 В ключова дата се превръща годината 1153. Именно тогава, след като животът на острова все повече бива доминиран от арабски търговци, ислямът е обявен за официална религия с кралски декрет.
 Още през 90- те години на миналия век Малдивите се причисляват към една от 25- те най- бедни страни в света, които са в процес на развитие. „Изключителната икономическа зона“ на Малдивите наистина обхваща акватория от 859 000 кв. км. в Индийския океан, но приходите от риболов и селско стопанство не са достатъчни. Капиталите започват да навлизат в страната по- осезаемо едва с развитието на туризма. В началото на новото хилядолетие именно благодарение на туризма са постигнати 85% от приходите във вътрешнотърговския баланс.
 Първите туристи на Малдивите дошли тук през 1972 година, били подслонени в жилищни сгради в столицата Мале. Тогава до страната се стигало с полети от столицата на Шри Ланка Коломбо, осъществявани със самолети на компанията „Шри Ланка Еър Форс“. Само тридесет години по- късно годишният брой на туристите наближава половин милион. Като цяло те остават на Малдивите за повече от седмица, за да могат наистина да се насладят на красотата на сините лагуни и на белите пясъчни брегове, да се поглезят с уелнес и аюрведа (тибетска наука за здравето и живота) терапии и преди всичко да се впуснат в леководолазни експедиции или пък да изучават подводния свят с шнорхел.

Екскурзии и почивки Малдиви

Новини