Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Малта

Малта - Екскурзии и Почивки

 Едва ли има друга европейска държава, която да е завладявана и формирана от толкова много велики сили, както островната държава Малта. За многобройните завоеватели стойността на големите оголени скалисти острови не се крие в плодородните почви или богати находища на полезни изкопаеми, а в изгодното стратегическо положение- страната е разположена в най- тясната част на Средиземно море, между намиращата се на север Сицилия и северноафриканското крайбрежие. 
 Малта е съставена от Малтийския архипелаг, който е образуван от три населени острова- Малта, Гозо и Комино и от три необитаеми- Коминото, Филфла и Свети Павел. Най- голям е остров Малта, на който се намира и столицата Валета. Бреговата линия на острова е скалиста, съставена от многобройни малки заливчета, които образуват естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни скали. Във вътрешността на острова се простират ниски хълмове, с оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат разнообразни култури. В Малта няма реки и езера, като питейната вода и тази за напояване се получава чрез препаботка на морската вода. Остров Гозо е с по- плодородни почви, върху които се отгледжат висококачествени лозя, различни плодове и зеленчуци.
 Туристите идват на острова предимно през лятото и есента. Често те съчетават почивката си с културна програма. Основните притегателни центрове в нея са катакомбите и храмовите съоръжения Хагар Ким и Хал Тарксиен. Малко по- далече, на остров Горо, се намира храмът на Джантия- живите свидетели на мегалитната култура от епохата на неолита. В столицата Валета посетителите могат да се насладят на постройки от епохата на Ренесанса и Барока, които са издигнати от малтийски и европейски сторители- най- често по поръчка на Ордена на йоанитите.
 Столицата Валета прелива от исторически паметници. Сградата на парламента се намира в двореца на основателя на рицарския орден "Свети Йоан"- Жан Паризо дьо ла Валет, като някои от залите са отворени за посещения. Заслужава си да посетите оръжейната зала и Музея на рицарите. Във Валета се намира и най- старият театър в Европа- театърът "Маноел". Най- красивата църква на Малта е църквата "Свети Йоан", чиято скромна фасада рязко се различава от пищния интериор в бароков стил.

Екскурзии и почивки Малта

Новини