Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Мароко

Мароко - Екскурзии и Почивки

 Както в никоя друга страна в Крайния запад, величествените декори на Мароко открай време са очаровали филмовите режисьори, художниците и писателите. Хичкок и Бертолучи биват привлечени от магията им, филмът "Казабланка" става класика, художници като Дьолакроа и Матис са били очаровани от играта на цветовете, Канети и Боулс увековечават пазарите и пустинята в книгите си. Днес Мароко е магнит за любителите на слънцето и културните забележителности, а все по- често и за активните туристи, привлечени от предизвикателствата на планините и пустинята.
 Един от любимите маршрути в Мароко е обиколката на четирите кралски града Фес, Маракеш, Мекнес и Рабат, чиито стари квартали са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
 Още при династията на Идрисидите започва изграждането на стария град на Фес. Кралският град е най- важният културен, политически и религиозен център в Магреб и при Меринидите е бил резиденция от 1276 година. С разкошните си сгради още през 11 век Фес е бил между водещите градове на ислямската култура. Тесният лабиринт от малки улички на Медина (Стария град) придава на града типичния му облик. Той се смята за един от най- добре запазените стари градове в Арабския свят. Най- голямата атракция тук е уличката на бояджиите, където се боядисват кожи в огромни легени.
 Вторият по възраст кралски град, който се намира в огромен оазис с финикови палми, е основан от бербери на юг в Мароко през 1062 година. До средата на 12 век това е била столицата на Алморавидите. От това време е и 12- километровата стена на стария град. Центърът му се образува от "Джемаа ел Фна", някога площад на обесените, днес- площад на гостилниците и фокусниците, на пътуващите зъболекари и джебчиите. Запазеният знак на Маракеш е минарето на джамията "Котубия". Други забележителности са мавзолеят на Саадиан и казбите. Градът е известен и с градините си, като например "Ярдинс де л' Адгал" или "Ярдинс де ла Менара".
 В края на 17 век владетелите от династията на Хасанидите преместват седалището си в Мекнес. Султан Мулай Исмали построява разкошна резиденция, за която използва мрамора от руините на античния Волубилис. При неговото управление възникват огромни палати, джамии и стени, но скоро след смъртта му започва упадъкът на града. Днес забележителностите са величествените Баб ел Мансур, една от най- впечатляващите градски порти в Мароко, както и Медина (Старият град), старият и новият еврейски квартал, многото джамии и палатът на султана.
 Кралският град Рабат е основан през 12 век от Алмохадите, но след кратък разцвет губи значението си. Едва по време на френския протекторат започва новият възход на пристанищния град на Атлантическия бряг като център на управлението и седалище на правителството. Старата Медина, казбите, огромният нов град и кварталът на палата предлагат на посетителите богато разнообразие. Най- голямата забележителност е Хасановата кула, която някога е трябвало да бъде минаре на най- голямата джамия в Магреб. Но уникалният проект не намира развитие. Между колоните на неуспешния строеж по- късно, през 1968 година, е построен мавзолеят на Мохамед V, в който през 1999 година е погребан и синът му, крал Хасан II.
 Наред с Танжер някога Волубилис е бил вторият мегаполис на римската провинция Мавритания Тингитана. Тя доставяла на Рим жито, олио и диви животни за арените. Днес за някогашното великолепие загатват руините на базиликата, както и чудесните мозайки с митологичните си мотиви. При разкопките са открити жилищни квартали, бани, един форум, търговска улица и останки от градска стена. Части от селището са реконструирани. В близост до Волубилис се намира мавзолеят на Мулай Идрис. От векове свещеното място е цел на поклонения и е достъпно само за мюсюмани
 Една много малка част от мароканския бряг с дължина над 2000 км. е разработена за туристи. За разлика от средиземноморските скалисти плажове, в които се впиват многобройни заливи, по атлантическия бряг между Танжер и Агадир се простира пясъчен плаж, който изглежда безкраен. Център на летния туризъм е Агадир, чийто залив е обсипан с кафенета, ресторанти, хотели, вакнционни селища и бунгала. Построеният отново след земетресението от 1960 година град предлага още много забавления освен къпането и сърфирането. Североизточно от Агадир се намира бившата пиратска крепост Есауира, която преди е била известна като колония за художници и рай за хипитата, а днес привлича все повече туристи
 През последните години Мароко все повече се открива като планински рай. Тъй като почти няма маркирани маршрути, за туристите и колоездачите са препоръчителни организираните екскурзии. Имлил, на около 70 км. южно от Маракеш, се намира на края на Националния парк "Тубкал" във Висок Атлас. Планинската верига е прорязана от тесни долини. Самотни берберски селца са накацали като орлови гнезда по голите склонове. Глинената архитектура на берберските села с казбите и хамбарите впечатлява всеки посетител. В плодородните долини на оазисите речните долини са обградени с олеандрови храсти и малки полета. Спускането по буйните води на реките в Среден и Висок Атлас става все по- популярно.
 Пътят на казбите от Уарзазате към Ер Рахида свързва култура и планински пейзажи. Той преминава южно от Висок Атлас, отчасти през долината на Дадес и е обграден от величествени глинени замъци, които са били убежище на берберите от чужди нападения. Все повечето нови кули, дворове и стени постепенно ги превръщат в крепости, където могат да живеят стотици хора. Днес повечето от тях са изоставени, но не са загубили и частица от предишното си очарование. Между най- красивите е казбата на Скоура, забележителни още са и казби Аит бен Хадоу, Амердхи, Боумалне ду Дадес, Дар Аит Сиди ел Мати, Ел Келаа и Таоурирт.
 

Екскурзии и почивки Мароко

Новини