Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Мексико

Мексико - Екскурзии и Почивки

Мексико е страна на уникални богатства. Предлага на посетителите си великолепни гледки- покрити със сняг вулкани, осеяни с кактуси пустини и гъсто обрасли тропически гори. По многобройните руини се вижда строителното изкуство на някогашни култури. Градовете от испанската колониална епоха са притегателни дестинации за интересуващите се от архитектура, а безкрайните топли плажове по дългия около 9000 км, бряг- за търсещите почивка. Пъстрите ръчно изработени предмети, както и мексиканската кухня печелят възхищението на туристите.
 Останките от старо индиански селища са любимите цели на интересуващите се от култура туристи. Някои от руините са обявени за световно културно наследство от ЮНЕСКО. Важни центрове са Теотихуакан, Паленке, Чичен Ица и Монте Албан.
 Разположеният на 40 км. северно от Мексико сити Теотихуакан с постройките си от типа на Слънчевата и Лунната пирамида е едно от най- важните за археологията селища в страната, а заради симетрията на гигантската система и една от най- впечатляващите руини в света.
 На една поляна в гората на Чиапас се намира „потъналото” селище на маите Паленке. Под короните на прастари дървета се извисяват величествени постройки, които се вписват идеално в хълмистата околност. За разлика от населението на полуостров Ютакан, маите построяват големите си сгради на равни площи. Пример за това е Чичен Ица, най- голямото и най- добре запазено селище на полуострова. Особено интересно е съжителството на архитектурите на маите и толтеките. Великолепен изглед към града има от Ел Кастило, висока 30 м. пирамида.
 Монте Албан (белият връх) царства над стария колониален град Оаксака. На върха се намира религиозният център на сапотеките, една от най- красивите пирамидни системи на Мексико. Разположена високо над долината, тя остава незабелязана от испанските поробители. Затова храмът, дворците и пирамидите са добре запазени.
 Мексико има брегове на две морета- на изток на Карибско море, на запад на Тихия океан. Тихоокеанският бряг е подходящ за чиста почивка на плажа, докато на източния бряг, предимно на полуостров Ютакан, карибският отпуск може да се комбинира с излети до археологически забележителности. Летни курорти с изключителна известност са Акапулко на запад и Канкун на изток.
 В местната кухня кулинарните традиции на индианците са смесени с европейското влияние в многобройни регионални варианти. Почти навсякъде и, разбира се, във всеки вариант на мексиканската кухня присъства царевицата, която се приготвя по всевъзможни начини. Тортиля (царевично хлебче) с пълнеж от месо и зеленчуци се нарича енчилада. Ако се сложи и кашкавал става енчилада суиса. Пържени тротили се наричат такос. Любими гарнитури са оризът и преди всичко фасулът във всичките му форми, варен или на пюре. Известното моле побляно по индианска рецепта се приготвя с повече от 20 вида продукти, сред тях такива противоположни съставки като люти чушки и шоколад. Също и чилито не се пести, но от него има и доста меки сортове. Много обичано е и гуакамолето- паста от авокадо, чесън, червена чушка и лук, която се поднася предимно с тортиля или месо

Екскурзии и почивки Мексико

Новини