Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Перу

Перу - Екскурзии и Почивки

Перу се намира в южното полукълбо и е третата по големина страна в Южна Америка след Бразилия и Аржентина. В Перу има множество природни области, които се различават коренно една от друга. В съответствие с разнообразните екологични условия флората и фауната тук също се характеризират с неповторимо богатство на видовете. Около 10% от територията на страната е обявена за защитена природна зона.
 В зависимост от височината и от климатичните условия флората и фауната се проявяват по различен начин, но като цяло те се характеризират с изключително видово разнообразие. Към сухия климат на крайбрежната низина са се приспособили множество кактуси и трънливи храсти. От другата страна на високопланинската област- в планинската местност и в котловината на река Амазонка- са се развили тропическите гори. Сред преобладаващите дървесни видове тук са кедърът, махагонът и хининовото дърво. С нарастване на височината растящата до около 4000 м. надморска височина юнга (вид тропическа гора с чести образувания на мъгли) все повече се сменя със степни формации. По високите места живеят животни като андските мечки, чинчилите, ламите и аплаките (вид лама). Към типичните обитатели на Монтаня спадат пумите, ягуарите, ленивците, тапирите и маймуните. Андските кондори, които могат да имат разстояние между крилете повече от 3 м., живеят на обширна територия- от районите на планинските върхове до местностите в близост до крайбрежието. Студените богати на планктон крайбрежни води изобилстват от риба и служат като ловен участък на пеликаните, кормораните и рибоядите.
 Перу е страна, богата на паметници от цивилизации, коит оса съществували преди времето на Христофор Колумб. Старите градове на инките, каквито са например Куско и Мачу Пикчу, са между най- забележителните атракции на Южна Америка. Столицата Лима пък е сред най- големите метрополии на континента. Предпочитани от туристите са обиколните турове с начална и крайна точка столицата Лима, които включват посещение на градовете Ика, Наска, Арекипа и Куско. Маршрутът е с обща дължина от 2 400 км. Флората и фауната, които са богати на видове, се намират под закрила в националните паркове. Андите пък са един своеобразен рай за пешеходните турсти и за алпинистите.
 Съществуването на постройки от най- различни култури привлича посетителите на страната. Между градовете могат да се наблюдават най- разнообразни обширни и често безлюдни пейзажи.
 Пътуването от Лима в посока юг минава през очарователни пейзажи, забулени в легенди места и средища на значими култури. Районът около град Ика- на 300 км. южно от Лима, е известен като района на памука, виното и пиското (гроздовата ракия). Тук напук на пустинята някога са издигнати жилищни съоръжения, именно тук индианците мумифицират своите мъртъвци с необикновена сръчност, тук е започнала и борбата за освобождение срещу испанците.
 В околностите на град Наска са запазени няколко типични за културата Наска огромни чертежи, създадени от гигантски линии. Тези загадъчни геометрични фигури могат да се видят само от въздуха. Възникването им все още не е изяснено, а опитите да бъдат разтълкувани варират от ерозия на каменния пласт до рисуването им от човешка ръка за извънземни.
 А град Арекипа се намира в подножието на вулкана Мисти- на 2350 м. височина. Неговото прозвище „Сюдад Бланка” (Белият град) се дължи на построените от светъл туф (вид вулканичен камък) къщи. Под светлината на слънцето градът засиява с великолепен блясък.
 От Лима през „Каретера Сентрал” се стига до Андите, но това пътуване е много по- вълнуващо с влак. По една сравнително къса отсечка от само 175 км. се издига до Каляо до височина от почти 4800 м.- никоя друга железопътна линия не света не достига до толкова голяма височина. След още 171 км. отсечката свършва навътре в Андите в град Хуанкайо. През продължаващото (в най- добрия случай) от десет до дванадесет часа пътуване, преминавайки по 61 моста, влакът прекосява множество речни и планински долини, а чрез 65- те тунела по трасено преодолява и планините. Вълнуваща е бързата смяна на пейзажите- пустинните равнини, каньоните със стръмни стени и наглед непроходимите планински вериги превръщат пътуването в неповторимо преживяяване.
 В Хуанкайо си струва посещението на неделния пазар, където говорещите на езика кечуа индианци предлагат своите произведения.
 В историята на страната Куско заема особена позиция, тъй като той е люлката, от която по- късно възниква огромната империя на инките. При разходката из града пред туристите се разбулват някои от мистериите на инките. И в наши дни разположеният на 3380 м .височина град е своеобразна археологическа витрина на целия континент. Испанците построяват своите християнски символи върху основните зидове на религиозните и политически представителни сгради на инките. Върху фундаментите на Храма на Слънцето е издигнат например доминикански манастир, а върху Двореца на Осмия инка е възникнала катедралата.

Екскурзии и почивки Перу

Новини