Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Португалия

Португалия - Екскурзии и Почивки

Въпреки че по своята площ Португалия се числи към по- малките южноевропейски държави, страната може да предложи огромно разнообразие от туристически дестинации. Към природните красоти на дългото 950 км. крайбрежие и малко посещаваните околности се прибавят прелестни градове с динамичен начин на живот. С изключение на няколко места по южното крайбрежие масовият туризъм не променя облика на градовете и селата, нито пък начина на живот на гостоприемното и отзивчиво население.
 Повечето посетители на Португалия са привлечени от най- южната част на страната- крайбрежието на Алгарве, но множеството малки градчета също заслужават да бъдат посетени. Оживената Евора, изпълнява функциите на епископско седалище, а временно и на кралска резиденция, подсеща за римските си корени със своя храм, посветен на богинята Диана. На няколко километра от границата с Испания се намира Елвас. С величествените си крепостни стени градът още напомня за времето на мавританското господство, което тук продължава до 13 век. Не по- малко впечатляващ е дългият 7,5 км. акведукт в Аморейра, който представлява една огромна система за водоснабдяване, построена през 16 век върху основите на римско укрепление. Малките градове често са и местата, на които може да се види неповторимата сакрална архитектура. Към нея при всички положения се числи и манастирът „Баталя“.
От 1917 година седемхилядното градче Фатима, в Централна Португалия е място за поклонение, чиято слава отдавна е прескочила пределите на страната. Вярва се,че Дева Мария се е явила като видение, окъпано в светлина. Образът на божията майка се отразява в едно дърво пред смаяните погледи на три овчарчета. Тя поръчала на двете момичета и на момчето да дойдат половин година по- късно на същия ден. На 13 октомври през същата година те са последвани от голяма тълпа вярващи, които също искат да видят чудото. Така стават свидетели на една слънчева мистерия, а на момичето Лусия са разкрити тайните на Фатима. Но те не стават изцяло публично достояние. Една от тях е апокалиптично предсказание. На мястото на видението днес има базилика, а площадът пред нея е по- голям от площада „Свети Петър“ в Рим. Тълпите от вярващи сами по себе си са зрелище, което заслужава да бъде видяно.
 Азорските острови, намиращи се на около 1800 км. от португалското крайбрежие, са място, което е в очакване да бъде преоткрито от туристите. Островите не са много подходящи за плаж. Океанският климат осигурява умерени температури и достатъчно влажност, което проличава и в буйната островна растителност. Типична гледка са пътечките, обградени с храсти от диви хортензии. От всички острови в Атлантическия океан Мадейра е с най- стари традиции в чуждестранния туризъм. Многобройните вили и хотелите в традиционен стил в столицата Фуншал напомнят за началния етап на туризма. Освен това Мадейра предлага и впечатляващи стръмни крайбрежия и планински свят, каквито човек не очаква да види навътре в океана.

Екскурзии и почивки Португалия

Новини