Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Тайланд

Тайланд - Екскурзии и Почивки

Заради своята разнообразна природа и невероятна красота, заради културните забележителности и екзотично очарование Тайланд се смята за една от най- обаятелните туристически страни в Азия. От средата на 80- те години на 20 век е предпочитана туристическа дестинация за пътуващите от цял свят и предлага първокласна тропическа идилия.
 Разнообразието на природни красоти в Тайланд включва както тропически гори и дълги плажни ивици на юг, така и обрасли с гори планини на север и североизток. В националните паркове може да се види недокосната от човешката ръка природа. От откриването на първия национален парк „Као Яй“ през 1961 година досега са обособени още почти 140 национални паркове и резервати. Сред най- впечатляващите скалисти и карстови местности в света се нарежда Као Пханга в южната част на Тайланд, на големия залив между Пукет и Краби. Обраслите с гори стръмни карстови скали с безброй пещери и жлебове са сред най- впечатляващите природни феномени. В много от пещерите има скални рисунки и други доказателства за праисторически живот.
 В националните паркове могат да се видят обширни тропически гори или сухи мусонови и бамбукови гори, чието видово разнообразие се е запазило до днес благодарение на последователността в усилията за защита на природата. Особено интензивни са грижите за тигрите, за суматренските носорози, леопардите и тапирите, както и за различните видове елени и маймуни, птици, земноводни и влечуги. Съществуването на кораловите рифове е застрашено поради последиците от туризма, замърсяването на околната среда и отглеждането на аквакултури. Все още прелестно е морското дъно край отдалечените острови, които обаче все по- често се посещават от туристи.
 Дългата история на заселване на Тайланд е причина за наличието на необикновени културни и исторически забележителности. Керамичните находки на Бан Чианг са на възраст повече от 7000 години и спадат към най- старите доказателства за заселването на Азия. Разкопките и нахоките могат да бъдат видени в музея. Забележителни са и реликвите от голямата империя на кхмерите и най- вече руините на храма „Пхимай“ на платото Корат, североизточно от Накхон Ратчасима. Археологическа атракция представляват и руините на старите столици Лопбури и Аютхая северно от Банкок,които за времето си са били разкошни, влиятелни религиозни и светски центрове. Разкопките говорят много за някогашното им значение. Големите дворцови и храмови комплекси са отворени за посещения.
 Легендарният град Аютхая повече от 400 години е бил център на Сиам до неговото разрушаване през 1767 година от бирмански войски. Най- важните места тук са замъкът с големите представителни сгради и павилиони на храма „Ват Фра Си Санфет“, както и основаните през 14 и 15 век манастири „Ват Фра Рам“, „Ват Махатат“ и „Ват Раджабурана“, под който са открити най- големите златни съкровища на Аютхая. Към световното културно наследство на ЮНЕСКО спада големият комплекс „Ват Чай Ватанарам“, който е построен в кхмерски стил и олицетворява сферите на съществуване на космоса.
 В намиращите се в непосредствена близост национални музеи на Аютхая освен съкровища на изкуството и културата могат да се видят и експозиции, отразяващи ежедневието през тези отминали епохи, както и модел на традиционно тайландско селище.

Екскурзии и почивки Тайланд

Новини