Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки Шри Ланка

Шри Ланка - Екскурзии и Почивки

 Шри Ланка може да предложи по нещо на различните видове туристи. Старите културни средища като Анурадхаура или Полоннарувая, също както и свидетелствата от колониалната епоха дават живи впечатления за историята на страната. Любителите на природата пък могат да опознаят типичните за острова флора и фауна в многобройните природни резервати. А тези, които просто искат да релаксират, могат да намерят в Шри Ланка чудесни пясъчни брегове с целогодишно мек климат и приятни температури на водата.
 Шри Ланка разполага с богат избор за туристите: изкуство и култура на световно равнище, многобройни национални паркове, морски курорти и възможности за практикуването на леководолазни спортове, както и уелнес хотели с приложение и хранене на базата на аюрведа (тибетска наука за здравето и живота).
 По- голямата част от значимите исторически места, включени също и в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, се намират във вътрешността на страната. Те преживяват времената на своя разцвет през столетия, останали далеч в миналото, и след напускането им от страна на някогашните обитатели са обрасли с джунгла, която отчасти ги е предпазила от западане и разруха. Анурадхапура е най- старият исторически град в Шри Ланка. Той е основан още през 5 век пр. Хр. и в продължение на около 1200 години е изпълнявал ролята на престолен град. Преобладаващата част от сградите са повлияни от будизма. Анурадхапура показва колко впечатляващи могат да бъдат руините.
 Поради голямата територия на стария престолен град- той е почти с размерите на Лондон- препоръчително е при посещението му туристите да се присъединят към някоя от моторизираните обиколки. Анурадхапура е също така и значимо свещено място за будистите от цял свят, които идват на поклонение при едно тънко, подкрепяно от метални подпори дърво. Според вярванията то е поникнало от калем на дървото бодхи (или бо, известно още като дърво на просветлението или на мъдростта, но всъщност представлява смокиново дърво), под което Буда е получил своето просветление в Северна Индия. Полоннарува преживява своя период на разцвет като престолен град от 12 до 14 век. Тук туристите също могат да се насладят на гледката на запазените руини на голяма част от сградите, а някои от постройките са реконструирани. Планинската крепост Сигирия води началото си от една семейна трагедия от 5 век. Незаконороденият син Касапа изгонва законния наследник- своя полубрат Могалана, и се обявява за владетел. Той обаче се опасява от завръщането на законния крал и поради това превръща Сигирия в добре защитена крепост. Мястото обаче дължи своята слава не толкова на укрепеността си, а много повече на великолепните стенописи с т.нар. облачни девойки, които успяват да очароват с прелестта си дори и съвременните посетители. Впечатляващи за туристите са и неповторимите скални храмове в Дамбула, които също се намират във вътрешността на страната. В град Канди пък е най- значимото светилище на будистите в Шри Ланка- „Храмът на зъба на Буда“. Тук в специален скрин се съхранява един от кучешките зъби на Буда. Веднъж в годината тази реликва се изнася на слон из града при големия празник Есала Перахера, който всъщност представлява шествие десет дни преди пълнолунието през юли- август.
 Британското влияние все още може да се усети особено силно в планинските райони, където се отглежда чай, както и в столицата Коломбо. Намиращият се в Нувара Елия клуб „Хил клъб“, който съществува още от втората половина на 19 век, не се различава по нищо от клубовете във Великобритания. Естествено, в съседство с него не липсва и наситенозелената морава на едно игрище за голф с 18 дупки, а към всичко това се прибавя и парк, наречен на името на британската кралица Виктория. Туристите обаче могат да се насладят най- добре на британската атмосфера в някои от хотелите, като например в „Грандхотел“ в Нувара Елия или пък в „Гранд Ориентал хотел“ в Коломбо. Последният е обзаведен с безброй антики и съзнателно съхранява колониалните традиции. В пристанищния град Гале пък следите от колониалната епоха водят към предшествениците на британците. Фортът е основан през 1640 година от португалците, а в началото на 18 век е превзет от нидерланците, при които успява и да достигне своя разцвет. Крепостните съоръжения са запазени до наши дни и са включени в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.
 Съзерцанието на природата в Шри Ланка може да приеме множество форми. За тази цел, естествено, се предлагат посещения в националните паркове. Най- известните, а също и най- големи са двата намиращи се в югоизточната част на страната национални паркове „Яла Уест“ (Рухуну) и „Яла Ийст“. В западната част в условията на преобладаващо суха растителност могат да се наблюдават предимно слонове и червен дивеч (сърни и елени), докато в източната част истинска атракция са птиците фламинго в мангровото блато Кумара. Националният парк „Бундала“ пък е същински рай за наблюдателите на птици, а в северозападната част на осторва се намира известният със своите леопарди национален парк „Уилпату“. С разположения във вътрешността на страната национален парк „Мадура“- „Оя“ е създадена една област за слонове. Любителите на морето също могат да се насладят на фауната на Шри Ланка. Най- красивите места за гмуркане се намират в близост до Негомбо и Хикадува, както и на източното крайбрежие. Интересен поглед към защитените от изчезване животински видове предлагат редица станции за отглеждане на костенурки, разположени по протежение на крайбрежието. И, естествено, всичките прекрасни брегове на Шри Ланка са много подходящи човек да се отпусне и да помечтае.

Екскурзии и почивки Шри Ланка

Новини