Страст за звездни пътешествия!
Екскурзии и Почивки ЮАР

ЮАР - Екскурзии и Почивки

Южна Африка е една от най- разнообразните държави на африканския континент. Страната може да задоволи индивидуалните представи за почивка на всеки турист- независимо дали става въпрос за сафари в един от множеството национални паркове, за посещение на голата пустиня Кару във вътрешността на страната, или на намиращата се на север Калахари, или пък за известните „градински маршрути“, по време на които човек може да се наслади на тропическите крайбрежия на Индийския океан.
 Старите железници продължават да очароват множеството туристи. Най- известният влак в Африка е Blue Train (Синият влак). Вече повече от половин век този богат на традиции влак се движи по основния маршрут между Претория (Тшвана) и Кейптаун и налага все по- високи стандарти по отношение на комфорта, стила и елегантността. Онези, които са си купили билети за железницата Ровос рейл, пътуват в изработени в елегантен стил вагони, в които основните материали- дървото и плюшът, напомнят за добрите стари времена. А на определени участъци по пътя парен локомотив тегли вагоните. В Претория пък Ровос рейл поддържа дори собствена спирка, останала още от „златните времена“ на железниците.
 Онези, които не могат да се наситят на стръмни планински пейзажи с види урви, ще останат очаровани от Драконовите планини. Те носят това име поради приликата на очертанията си с назъбения гръб на дракон. Планината е с вулкничен произход и е на възраст около 150 млн. години. Най- впечатляваща е гледката към нея отдалеч. Разходките из планинския й свят е истинско вдъхновение за всеки, чието хоби е ботаниката (а и не само за него), тъй като тук могат да се видят множество лилии.
 Национлният парк „Роял Натал“, който се намира в северната част на Драконовите планини, предлага цяла гама от невероятни природни забележителности. Амфитеатърът представлява базалтова стена, широка 5 км. и висока 500 м. Тугела Джордж е дефиле с дълбочина от 948 м., а т.нар, Giant’s Castle (Великанският замък, 3314 м.) е един огромен базалтов блок пред стръмния разсед на Драконовите планини.
 В пространството между Катедралния връх и Джайтане Кастъл може да се види най- голямата концентрация на скални рисунки на бушмените. Преди повече от 8000 години те са оставили хиляди фрески по надвисналите скали и пещерите, днес обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Символ на резервата „Блайд Ривър каньон“ са т.нар. Three Rondavel (Трите заоблени скали), които приличат на огромни африкански обли колиби. Б центъра на защитената област се намира дефилето на река Блайд. То сякаш представлява умален модел на Гранд каньон с дължина 26 км. и почти 1000 м. дълбочина. Сред него не простира язовирното езеро Блайдпоорт. Предприемайки едно петдневно пътешествие, човек може да се наслади на красотата на богатия на диви животни каньон.
 Едно от най- красивите крайбрежни шосета в света разкрива южните брегове на Южна Африка по протежение на 2000 км. пътят минава покрай Wild Coast (Дивият бряг) на Трански с лагуни с кристалнобистра вода, самотни пясъчни брегове и стръмни крайбрежия покрай градовете Ийст Лондон и Порт Елизабет и продължава към девствените гори на Цицикама и Книсна. От Мосселбаай, където през 1488 година Бартоломео Диас стъпва за пръв път на южноафриканска земя, през Свелендам се стига до Кейптаун.
 Дългата около 200 км. отсечка между Порт Елизабет и Мосселбаай носи името Garden Route (Градински маршрут) и големи части от нея преминават между океана и планините на Цицикама. Благодарение на голямото количество валежи тук е възникнало изключително многообразие от буйни растения. Между туристическите преживявания по протежение на тази отсечка е посещението на Националния парк „Цицикама“, както и пътуването с железницата от Книсна до намиращия се на 90 км. разстояние Джордж.
 Създаденият през 1964 година Национален парк „Цицикама“ охранява една тънка крайбрежна ивица с дължина 80 км., намираща се на изток от Мосселбаай и включваща в себе си и крайбрежните води. Реките са издълбали дълбоки клисури на сушата, а 800- годишни дървета гиганти се издигат към небето. В парка може да се види едно подобно на маквиси растение, което в Южна Африка се нарича „финбос“. По- далечните разходки из парка са възможни благодарение на два маршрута- Ottertrail (Път на видрата), който показва стръмното крайбрежие, и Tsitsikama Hiking Trail (Път за пешеходен туризъм „Цицикама“), обхващащ девствената гора. Специално създадените учебни пътечки, по които се движат любителите на леководолазните спортове и на гмуркането с шнорхел, разкриват подводния свят на крайбрежните води.
 На полуостров Кап преобладават вечнозелени растения с твърди листа. Напомнящата твърде много на Южна Европа местност я превръща в предпочитано място за заселване на европейците. От стръмното крайбрежие в подходящото време могат да се наблюдават китове. Недалеч от нос Добра надежда има колонии на очилати пингвини. Посещението си заслужават също така и лозарските райони на Кап, като най- известните сред тях са Стеленбош с известните имения със сортове спиер, симонсиг и делхейм, долината Франшхоек, както и регионът Паарл с неговите лозови насаждения.

Екскурзии и почивки ЮАР

Новини