Страст за звездни пътешествия!
Почивки в Сардиния

Почивки в Сардиния

 Както предполага голямото разстояние до континента, Сардиния се сформира като един своеобразен и по- специфичен свят. Това важи преди всичко за езика, културата и историята, но се проявява силно и в природните дадености. Островът е част от един стар масив, така наречената Тиренска маса, и в геоложки аспект е много по- стар от континентална Италия
 Към Сардиния принадлежат и няколко съседни островни групи и други самостоятелни острови, от които най- големи са Капреро и Мадалена на север. Асинара огражда едноименния залив в западната част на Сардиния. Чрез тясна ивица земя с главния остров е свързан остров Сан Антиоко, пред който е разположен малко по на северозапад остров Сан Пиетро.
 Сардиния има типично средиземноморски климат с горещи, сухи лета и мека, но дъждовна зима. Отдалечена на по- малко от 200 км. от африканския бряг, от време на време тук се усещат горещи южни ветрове, незначително смекчени от морето. Високостеблените гори са рядкост и покриват само една двадесета от острова. Типична растителност, наследник на унищожените чрез изсичане и въвеждането на ливадно стопанство гори, са маквисите. Те са труднопроходим, често бодлив храсталак. На отделни места се срещат все още остатъци от гори с каменен дъб с типичните съпътстващи растения като арбутус, пирен, мастиков храст, каменна липа и митра. В началото на лятото, когато разцъфти растителността от типа Гаригуе, пред нас се откриват великолепни и омагьосващи с красотата си гледки.
 Типични за Сардиния са също и корковите дъбове, чиято кора на определени периоди се обелва и се преработва, както и възлестите маслинови дървета. Те са характерни за пейзажа, но като полезни растения не принадлежат към естествената растителност на острова. 
 Вторият по големина остров в Средиземно море, Сардиния, остава уникален и загадъчен със своето скалисто крайбрежие, плажове с бял пясък, невероятни гранитни скали и планински реки. Бляскавите курорти се намират в близост до тихите, средновековни селища, а руините на замъците и древните църкви свидетелстват за история, изпълнена със събития. Но въпреки, че завоевателите от всички краища са оставили своите следи, никоя външна култура не е имала доминиращо влияние. Следите от чужда намеса съществуват по крайбрежието, но във вътрешността, гордата сардинска култура процъфтява.
 Като туристическа дестинация Сардиния е разделена- островът притежава едни от най- скъпите курорти в Европа, но също така е и дом на девствени местности, незасегнати от търговското развитие. Финият пясък и чистите води привличат туристите по плажовете, които се смятат за едни от най- добрите по Средиземноморието. Най- известни са тези по Смарагдовия бряг. По- достъпни плажни ваканции има на Мадалена, Виласимиус и Пула, където има чудесни непокътнати средновековни градове като Каглиари, Ористано и Сасари,
 Отделно от бляскавите брегове и престижните локации на изток, по- голямата част от крайбрежието на Сардиния е скалисто и недостъпно, серия от диви, красиви заливи, достъпни единствено по море. На острова се намират и изключителните и тайнствени каменни постройки "нураги" (древни отбранителни структури), които свидетелстват за древна култура на Сардиния. Открити единствено тук, тези забележителности са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и са описани като "най- добрият и най- пълен пример за една забележителна форма на праисторическа архитектура".

Новини