Страст за звездни пътешествия!
Почивки в Сицилия

Почивки в Сицилия

 Сицилия е един от двата острова на Италия. Той е административен регион, който се ползва със специален автономен статут. Това е най- големият остров в Средиземно море. Отделен е от Апенинския полуостров чрез Месинския залив. Три морета мият бреговете на Сицилия- Тиренско, Йонийско и Средиземно. Релефът е предимно хълмист и планински. Тук се намира вулкана Етна. Административен център и най- голям град на острова е Палермо.
 Според археологическите проучвания Сицилия е бил населяван още през 8000 година пр.Хр.  През 750 година пр.Хр. островът става гръцка колония. През годините е бил под контрола на различни народи- остготи, византийци, араби и други. Кралство Сицилия съществува между 1130 и 1816 година, а през 1946 година островът е присъединен към Обединено Кралство Италия.
 Освен с привлекателните си морски курорти островът се гордее и с множеството си архитектурни и културни забележителности. В някои от градовете като Палермо, Таормина и Сиракуза могат да бъдат видяни руините от древногръцки градове. Особено популярна е Долината на храмовете. Това е археологическа зона край град Агридженто, включваща останките на седем древногръцки дорийски храма, като от 1997 година е включена в списъка на ЮНЕСКО. Некрополът в Панталика, в близост до Сиракуза, съдържа над 5000 гробници, които датират от 13 до 7 век пр.Хр.
 Сред морските курорти най- често посещавани са Ачиреале, Джардини Наксос, както и Таормина, който се слави като най- известният на острова.
 На острова е пълно с история. Някои от най- добре запазените византийски мозайки се намират в близост до забележителни гръцки храмове и римски амфитеатри, внушаващи благоговение романски катедрали и най- добрите барокови постижения. Прибавете към грандиозният изглед към вулкана Етна и уникалната сицилианска кухня- смесица от арабски и гръцки подправки, испанска и френска техника на готвене и някои от най- добрите морски храни, всичко в компанията на чаша добро вино, и ще разберете защо посетителите продължават да идват тук и често им е трудно да си тръгнат. 
 Дом на всяка голяма средиземноморска цивилизация, Сицилия е богата на изкуство и история. Един ден в този рай на дълбоко синьо небе и буйна растителност може да включва спускане по заснежения вулкан, разходка из портокаловите горички или разглеждане на величествени останки от отминали времена. Незабравимите забележителности изобилстват- панорамен пейзаж на Таормина, Долината на храмовете в Агридженто, розовата луна над Етна, Палермо, Монреале, Чефалу и Катания, предлагащи многобройни римски, византийски, арабско- нормански и барокови архитектурни постройки.

Новини